We starten door!

Gepubliceerd op 17 februari 2023 om 06:53

Met enkele oud Seelandia roei(st)ers hebben we afgelopen week besloten om een doorstart te maken met onze club! Niet in een standaard roeisloep, maar in een St Ayles Skiff! Hetzelfde prachtige design als de Seelandia, maar iets kleiner - 4 riems - en gemaakt van hout! Veel teams bouwen hun eigen St Ayles Skiff (waar wij niet de tijd en niet de handigheid voor hebben), maar wij hebben het geluk dat we via onze contacten bij de DARA vernamen dat er in Den Helder een prachtige St Ayles Skiff te koop lag. Soms kruisen de juiste wegen op het goede moment! De koop was snel rond, en de boot komt binnenkort naar Zeeland!  

Het ontwerp van de St Ayles Skiff is afgeleid van de 'Fair Isle Skiff' of 'Fair Isle Yoal', waarvan een exemplaar in het Scottish Fisheries Museum (gevestigd in St Ayles, Schotland) de botenbouwer Alec Jordan in 2009 inspireerde voor het ontwerp van de St Ayles Skiff. Fair Isle is een klein eilandje gelegen halverwege de Orkney Eilanden en Shetland Eilanden, omgeven door het ruime en ruige water op het grensvlak van Noord-Atlantische Oceaan en Noordzee. De Fair Isle Skiff werd vroeger gebruikt door de vissers van het eiland, en onderling roeide men wedstrijden. De St Ayles Skiff is een snelle, stabiele en zeewaardige roeisloep voor vier roeiers en een stuurman, geschikt voor open en ruim water. Inmiddels is de St Ayles Skiff uitgegroeid tot een internationale eenheidsklasse en roeien er honderden in Schotland, Engeland, Australië, Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten, Canada en niet te vergeten Nederland. Wij hebben de NL017 gekocht, de 17e St Ayles Skiff van de inmiddels 22 stuks gebouwde exemplaren. Deze boot is in 2021 in Den Helder gebouwd door leerlingen van Scholen aan Zee. 4 Leerlingen bouwden in de Bootbouwschool een heel schooljaar lang één dag per week aan deze prachtige boot. Kort na de tewaterlating en doop met Schotse Whisky op 4 september 2021 deed men op 20 september 2021 met 5 andere St Ayles Skiffs mee aan de wedstrijd Hen Helder - Texel

We kunnen niet wachten tot onze boot hier is! Binnenkort een verslag van de reis naar Zeeland, de 1e meters roeien op het Veerse Meer en er volgt later nog een uitgebreid verslag over de bouw van de NL017! 

Ga je ons ook volgen op Facebook en Instagram? Thanks! 

Zin om je aan te sluiten bij onze club? Klik hier >>