DE ST AYLES SKIFF

De St Ayles Skiff is in 2009 in Schotland ontwikkeld. Eén van de ontwerpcriteria voor de boot was dat hij er goed uit moest zien. Het ontwerp is gebaseerd op de Fair Isle Skiff (of Fair Isle Yoal), waarvan een model in het Scottish Fisheries Museum (gevestigd in St Ayles, Schotland) de aandacht van botenbouwer Alec Jordan trok tijdens zijn eerste bezoek aan dit museum. Fair Isle is een klein eilandje geleden halverwege de Orkney Eilanden en Shetland Eilanden, omgeven door het ruime en ruige water op het grensvlak van de Noord-Atlantische Oceaan en de Noordzee. De Fair Isle Skiff werd gebruikt door de vissers van het eiland, en onderling roeide men wedstrijden. De St Ayles Skiff is een snelle, stabiele en zeewaardige roeisloep voor vier roeiers en een stuurman, geschikt voor open en ruim water. Tot windkracht 6 en in golven van een paar meter hoog blijft het droog in de boot! De St Ayles Skiff is zelf te bouwen door middel van een bouwkit. 

De boot ontwikkelt zich in hoog tempo tot een internationale eenheidsklasse in het sloeproeien: in de eerste zes jaar dat de klassenorganisatie bestaat werden er enkele honderden sloepen gebouwd en ook nu ontwikkelt de vloot zich nog in snel tempo. Er zijn inmiddels 3 SkiffieWorlds georganiseerd; wereldkampioenschappen met deelnemers uit onder meer Schotland, Engeland, Noord-Ierland, IerlandAustralië, Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten, Canada, Zuid-Afrika en niet te vergeten Nederland. In 2022 was het WK in Kortgene (Zeeland)

De combinatie van een aantal bijzondere kenmerken maakt de St Ayles tot een unieke boot:

  • Door de relatief kleine bemanning van vijf personen is de boot zeer geschikt om een flexibele trainings- en wedstrijdinzet mee te realiseren
  • De goede vaareigenschappen en de betrouwbaarheid vooral ook op groot en/of ruw water hebben zich inmiddels ruimschoots bewezen
  • De constructie in verlijmd overnaads multiplex zorgt voor een onderhoudsarme boot, met een bescheiden gewicht (minder dan 200 kg.), waardoor de boot probleemloos hanteerbaar en vervoerbaar is
  • De St Ayles is ontwikkeld als een boot die door de roeiers zelf gebouwd kan worden: dit betekent dat de bouwkosten bijzonder laag zijn in vergelijking met andere sloepen. Ook heeft het gezamenlijk bouwen een erg positieve invloed op het proces van team-building
  • Door de aanwezigheid van een groeiende internationale gebruikersgroep die actief samenwerkt geeft de boot ook de mogelijkheid om deel te nemen aan evenementen die de landsgrenzen overschrijden.

DE ONTSTAANSGESCHIEDENIS VAN DE ST AYLES SKIFF

De St Ayles Skiff dankt zijn ontstaan aan een samenloop van omstandigheden: in 2009 was het Schots Visserij Museum op zoek naar een project om bezoekers van het museum te laten zien hoe het bouwen van een boot in zijn werk gaat. Naar aanleiding van de vraag wat er met de voltooide boot gedaan zou kunnen worden kwam de suggestie naar voren om te kiezen voor een moderne versie van de (visserij)sloepen zoals die gangbaar waren voor de Schotse oostkust. Met die boten hielden de dorpen in vroeger tijden hun onderlinge wedstrijden.
De bekende ontwerper Iain Oughtred die al tal van klassiek vormgegeven en tegelijkertijd modern gebouwde ontwerpen op zijn naam heeft staan tekende de St Ayles Skiff. Alec Jordan van Jordan Boats ontwikkelde op basis hiervan het snijpakket en bouwde een prototype, waarna een ontwikkeling op gang kwam die in Schotland inmiddels uitgemond is in een bijzonder actieve organisatie met tal van roeiclubs die binnen het Scottish Coastal Rowing Project een intensieve wedstrijd competitie hebben.
De vlam is inmiddels overgeslagen naar andere landen: de Verenigde Staten, Australië, Nieuw-Zeeland, Engeland, Ierland en inmiddels zijn er ook in Nederland ruim 20 boten gebouwd!

(Bronnen: bootbouwer.nl | DARA)